Написать новость
Найти
3
lesnick / ответить
13.09.2019 / 12:15
Дырэктар: -"Ну Вы ж самi усё разумееце..."
93
Чеснок / ответить
13.09.2019 / 12:37
У меня отец ходил пешком в школу 16 километров каждый день туда и обратно. Еще до этого нужно было встать в 4 утра и сделать работу по хозяйству, а когда возвращался со школы, нужно было снова делать работу.
Бедная девочка! На автобусе нужно проехаться из одного конца города в другой. Чиновники убивают наших детей!!! 
4
Бел. / ответить
13.09.2019 / 12:40
Разумныя мужныя бацьки и их дзяучынка! :)
6
Аляксандр1985 / ответить
13.09.2019 / 12:46
ну што тут сказаць... Я не ведаю ніводнай краіны ў свеце (акрамя Беларусі), якая так мэтанакіравана спрабуе знішчыць нацыянальную мову. Мая дачка навучаецца на беларускай мове ў 4-ай гімназіі ў Мінску. Беларускую мову можна пачуць толькі на ўроках, але гэта лепш чым нічога.
55
Черная Русь / ответить
13.09.2019 / 12:54
не может государство обеспечить 1-му ученику 5-го класса , 5-7 белорусскоязычных предметников ..работать они будут по 1 часу в день, а  а зарплату им кто будет платить? 
4
Лях / ответить
13.09.2019 / 13:06
Яшчэ 20-25 гадоу таму веска размауляла на беларускай мове. Сення ужо i у весцы не пачуеш каб хто размауляу на сове. Чыя заслуга??? За гэтыя гады Лукашэнка знiшчыу беларускую мову
6
Андрэй91 / ответить
13.09.2019 / 13:10
Трэба кіраўніцтву нек больш сур'ёзна паставіцца да моўнага пытання ў адукацыі, для падтрымання нацыянальнай ідэі і самасвядомасці.
51
Черная Русь / ответить
13.09.2019 / 13:32
lesnick, а что мы сами должны разуметь? кто-то запрещает обучение на белорусском языке? нет.. и если родители считают, что их детям достаточно знания белорусского  языка, который они учат с 1-го класса, то это их выбор. И нечего учить жизни других.. со своей сначала разберитесь.
3
Карсынскi / ответить
13.09.2019 / 13:41
Архiдрэнная работа адмiнiстрацыi школы. Патрэбна было праводзiць работу з бацькамi хаця бы на бацькоускiх сходах. Хаця асноуная адказнасц за моунае пытанню за лукашэнкам.
2
Николай / ответить
13.09.2019 / 13:46
Чеснок, я бы понял Вашу иронию, если бы ездить на другой конец города - это была бы придурь родителей. К примеру, если бы родители захотели, чтобы их дочь училась на итальянском, и ради неё районо пошло бы на открытие одного класса в городе с итальянским языком обучения. Дурацкий пример? Отнюдь: в Гродно есть школа с польским языком обучения, одна на весь город, и в неё ходят дети со всех концов города, и никто не ноет, что далеко. НО! Это польский язык, ИНОСТРАННЫЙ! Получается, что государство и система образования ставит в одни условия польский и белорусский, иными словами рассматривает белорусский язык как ИНОСТРАННЫЙ! Если даже вынести за скобки эмоционально-этическую сторону вопроса, то это недопустимо с юридической точки зрения: во-первых, это нарушение конституции и законов, во-вторых, это игнорирование даже итогов того проклятого референдума 1995г., который принял решение об УРАВНИВАНИИ в правах русского языка с белорускай мовай. Какое Вы здесь видите, к чёртовой матери, равенство?!! Как оно должно быть объективно? 1. В каждой школе должно предоставляться право ученику выбора класса с русским или белорусским языком обучения. Я подчеркиваю: администрация школы сама должна предлагать такой выбор, а не родители должны бороться и пробивать головой стену. Ещё раз: КАЖДАЯ школа, а не одна на район! 2. Обучение на мове\языке должно предоставляться КАЖДОМУ ученику, будь он один или их сто. Или по закону один человек гражданином не является, только начиная с двух? И нечего ссылаться на финансовую затратность такого выхода. Раньше нужно было думать, в 1995 году, когда референдум проводили: не было бы референдума, не было бы ни проблемы, ни затрат. Так что все вопросы и претензии - к Лукашенко.
4
Элтон Макс / ответить
13.09.2019 / 13:47
Слабаки, против детей воюют.
3
Лях / ответить
13.09.2019 / 13:51
Чеснок, А майго бацьку увогуле адлiчылi у пятым клясе са школы. Гэта адбылося у 1939 годзе, бо сын «ворага народа» не меу права навучыцца у школе з дзецьмi вайскоуцау. Дык што? Вы прапануеце каб гэта вярнулася сення да нас?
59
Черная Русь / ответить
13.09.2019 / 13:58
Аляксандр1985, чего ты раздухарился? все население учит белорусский язык с 1-го класса!  ну не хочет оно  говорить на нем.. что теперь? установим мовную полицию? насильно погоним и устроим люстрацию? ну, давай..  
3
Юзік Крулеўскі / ответить
13.09.2019 / 14:32
Гэта непрыхаваная дыверсія цяперашняга рэжыму супраць Беларусі і беларусаў. Народ рэжыму -- непатрэбны! На выбары хадзіць і галасаваць? Ды вам ужо сказалі -- напішуць колькі трэба і галасоў і яўку ў адсотках. Рэжыму патрэбна, каб народзец з'язджаў жа мяжу і жыць і вучыцца. Менш народцу -- менш трэба праціць заробкі і пэнсіі! Менш выдаткоўваць на медыцыну. А ён народзец, "неблагадарны", яшчэ і рэформаў патрабуе! Скулля вам, а не рэформы!

У 1993-м, калі вярнуўся на радзіму з Латвіі, у Глыбокім ўсе школы былі беларускія. І ніхто і ляпу раскрыць не адважваўся супраць! Садзікі былі беларускія і дзеці "аўтаматам" ішлі потым у бліжэйшую беларускую школу. Куды ў якую кантору не зойдзеш -- усе шыльды на дзвярох па-беларуску. Потым дарваўся да ўлады адзін калгаснік, які пачаў казаць, што "мыслі яго вялікія ня можна выразіць эцім языком!" Цяпер няма нічога. Самі бацькі патрабуюць рускага навучання, бо кажуць што "нашым дзецям тут ня жыць і не вучыцца далей. Яны паедуць за мяжу. А там ваш калхозны язык ня нужан!" Чаго так хацеў наш галоўны калгаснік -- таго і дамогся!

А мая ўнучка Насця, дарэчы, пасля 9 гадоў навучання ў рускай СШ№3, пайшла ў вясковую беларускую школу ў ваколіцах Глыбокага.
5
кеша коршатый / ответить
13.09.2019 / 14:45
Юзік Крулеўскі,  "Яны паедуць за мяжу", а кому они там будут нужны? Второсортные гастарбайтеры, которых массово кидают или привозят по частям в мешках, всегда удивляла особенность толерантных ненавидеть родной язык и по-собачьи, дисциплинировано-фанатично, учить чужеземные...((
2
Медны канцлер / ответить
13.09.2019 / 14:50
Чеснок, дзеці ў РБ маюць права атрымаць адукацыю на дзяржаўнвй мове ў любой дзяржаўнай установе. Як было ў СССР і як цяжка ўсім жылося пры камуністах/фашыстах/паляках/расейцах тут нікога, асабліва бацькоў дзяўчынкі, не цікавіць.
48
Черная Русь / ответить
13.09.2019 / 15:10
Николай, не устраивай истерику на ровном месте: спокойно заходишь в любую школу по месту жительства  и записываешь ребенка  на любой из государственных языков обучения. Проблемы нет. Набирается класс-обучение будет.. иначе начинаются проблемы с нагрузкой учителей, которым платят за часы занятий, а не за время просиживания штанов.. никто нигде   не будет содержать десятки педагогов для 1-2 учеников.. 
3
Спартовец / ответить
13.09.2019 / 15:26
Жах. У Беларусі няма навучання па-беларуску, ганьба.
1
Юзік Крулеўскі / ответить
13.09.2019 / 15:34
кеша коршатый,

Згодны! Крызіс у краіне -- глыбінны!  Народзец адчувае інстыктыўна, што сёння пры ўладзе Лукашэнка, пасля яго будзе таксама Лукашэнка (мо іншы)... Гэты калгас ніколі не скончыцца. Ніякай перспектывы. Уся краіна жыве, працуе, служыць -- усяго тольк дзеля дабрабыту адной вядомай сям'і....

Аднаго разу, будучы ў Вільні, завітаў пераначаваць да земляка Алеся Адамковіча. Ён дастаў тэчку  з копіямі дакументаў адзнятых у архіве. На ўсіх -- пячатка ТБШ (Таварыства Беларускай Школы). Мяне, натуральна, цікавіла Глыбокае і ваколіцы. Дык у кожнай вёсцы, не толькі ў Глыбокім, за "польскім часам" былі беларускія школы. На кожную школку, якая звычайна, размяшчалася ў прыватнай хаце, быў цэлы стос дакументаў: спісы вучняў, заява настаўніка, што ён дае згоду быць выкладчыкам у школе, заявы бацькоў на тое, што іхняе дзіця жадае вучыцца па-беларуску, заява гаспадара хаты, што ён дае згоду даць памяшканне пад школу, бюдэт школы, дзе ўказаны заробак настаўніка і ншыя выдаткі. Уяўляеце! І гэта пад акупацый!!! Бацьці ахвяраваліся на беларускую школу, а цяпер ў беларускай дзяржаве і бесплатна па-беларуску не хочуць вучыцца. Значыць, неправільная ў нас дзяржава!
1
Лит. / ответить
13.09.2019 / 17:13
Чеснок,то есть, когда в вашей же стране, чтобы получить образование на собственном языке, надо так мучиться, это все в норме???
0
NavuchencaBK / ответить
13.09.2019 / 17:44
2 гады таму адзінае ў Польшчы дзяўчо, што скончыла школку, здаўшы іспыты на мове лемке, атрмала дзяржаўную фінансавую дапамогу па усім пытаньням на перыяд атрыманьня вышэйшае адукацыі - жытло, выдаткі на харчаванье, непасрэдна адукацыю.
Але гэта захад, стоячы на краю паропасьці гніе, а мы яго сямімільнынымі крокамі пераганяйма.
0
Цетка Алена / ответить
13.09.2019 / 18:25
Черная Русь, калi ужо я аплачваю розныя еурапейскiя гулi , то i гэтым дзецям грошы знайду.
0
Николай / ответить
13.09.2019 / 18:40
Черная Русь, стоямба, уважаемый! То есть Вы сейчас вот так просто одной левой отфутболили Конституцию и законы? А если не по закону, то как? Вы предлагаете по принципу большинства? Белорусскоязычное меньшинство должно подстраиваться под русскоязычное большинство? Хорошо, а как бы Вы поступили, например, с надомниками? Выкинули из системы образования? Их 30 человек в класс не напихаешь, даже трёх не напихаешь, более того, учителям самим надо по домам ходить, а это, как Вы тут сокрушались, нагрузка на учителей, плата за часы и т.д. Долой инвалидов, их меньше, чем здоровых! Захотят учиться, подстроятся под большинство: сами на костылях в школу придут или мамы в колясках приведут. Так выходит?
0
Дзмитро Александрыйски / ответить
14.09.2019 / 09:03
А в это время Колю возят в школу кортежем
1
Аляксандр1985 / ответить
14.09.2019 / 13:45
Черная Русь, о! вот и шивинист "нарисовался". Всем рот затыкает и типа сильно умный :). Ты читать на незнакомом языке вначале научись. Неуч! Я писал про то, что государство в данный момент  не делает ничего, чтобы поддержать белорусский язык. Все законы издаются на русском, весь документооборот на русском, подавляющее большинство книг и словарей тоже на русском. А теперь подумай своей тупой башкой какой язык будет более популярен у населения. Правильно! Тот который больше поддерживается государством. Естественно, что большинство родителей будут отдавать ребенка в русскую школу. То что дискриминация белорусскоязычного населения идет с 1994 года давно подтвержденный факт. "Плоды" его очень хорошо видны в выросшем поколении, которое вообще не говорит на белорусском.
0
Андрюха Горец (Беларусь Витебск ) / ответить
14.09.2019 / 19:14
 Может быт стоит  расформировать - само Минобразования ? Оставим одного Министра и хватит ! Сэкономим - большие деньги  !
0
Лит. / ответить
14.09.2019 / 20:47
Дзмитро Александрыйски,это серьезно???
1
Черная Русь / ответить
15.09.2019 / 09:47
Спартовец,вылезай из схрона-в стране  уже давно учатся на белорусском 
0
NavuchencaBK / ответить
15.09.2019 / 10:50
Лит.,
паглядзіце на колькасьць лайкаў, тутака гэта не сакрэт.
1
Василиса / ответить
15.09.2019 / 21:33
Черная Русь, на Беларуси пакуль(!) двухмоуе.Усе(!) настауники павинны ведаць дзве дзяржауныя мовы .У роднамоуным класе па беларуску , а у чужамоуным можна и па руску, по польску, па испанску - хто на што вучыуся.Але выкладаць па беларуску павинны умець усе(!) настауники.И праблем з загрузкай не будзе.
0
Василиса / ответить
15.09.2019 / 21:44
Аляксандр1985, какое государство вы имеете ввиду? Беларусь ,как государство(в полном смысле этого слова) прекратило свое существование в 2006 году. Сегодня мы живем в вассальном территориальном образовании .И правят нами церенемонмейстеры.
1
maha / ответить
16.09.2019 / 12:47
Черная Русь, о, вы ўжо дагаварыліся да таго, каб беларускамоўнай мешасці не даваць магчымасці навучацца, гэта так сабе прапаганда. калі не могуць забяспечыць навучанне людзей, то хай сыходзяць з пасад і даюць дарогу таму, хто зможа. 
0
Мистер Микки / ответить
17.09.2019 / 19:42
Василиса,
Чтобы оставить комментарий, пожалуйста, включите JavaScript в настройках вашего браузера