Даслаць навіну
Знайсці
8
Серж / адказаць
22.09.2018 / 02:24
Менавіта сапраўдных патрыетаў улада Беларусі палохаеца. Думае што нейкія шанавателі "расійскага свету" і есць "патрыеты" а яны не цураюца гандляваць спадчынай.і Радзімай. 
36
Пятро Касьнерык / адказаць
22.09.2018 / 06:16
«Кожны абраў свой уласны шлях. Палякі былі дастаткова адважнымі, а магчыма, нават адчайнымі, каб прымаць вельмі драматычныя рашэньні ў 1990-я. Яны імгненна разьвярнулі сваю краіну на Захад і пачалі праводзіць радыкальныя рэформы. Шмат для каго гэта стала шокам і драмай, але эканоміку лепш зьмяняць хутка, чым павольна. У Польшчы доўгая гісторыю апазыцыйнага рух...",- лічыць Эплбаўм.
+++
 лічыльніца!
Падлічы колькі калгасаў было ў Польшчы ў 1990-я?!!!

https://nn.by/?c=ar&i=216371

60
Юрый / адказаць
22.09.2018 / 06:31
Я вось лiчу, што нам трэба патрыятызм i мова. Куды вядзе нацыяналiзм мы бачым на шматлiкiх прыкладах.
16
НЕОНАЦИоналист / адказаць
22.09.2018 / 06:31
Хорошая статья. Спасибо тебе, Наша Нива.
82
Таска / адказаць
22.09.2018 / 07:05
«На табе, божа, што нам не гожа....» Нацыяналiзм быу у 90-е рокi, yce пабачылi чым гэта скончылася, нават у некаторых краiнах працягваецца да гэтуль. Здзiyляе адно, як чалавек пражыушы усё жыццё у самай iнтэрнацыянальнай краiне, прыязжае сюды агiтаваць за нацыяналiзм? Няужо не хапае, нават, Балканскiх прыкладаў. Цемрашальства.
81
Патриот / адказаць
22.09.2018 / 07:28
Беда только в том, что путают национализм с нацизмом. В Украине тоже национализм и... ничего хорошего. Достали кровавых убийц из склепа и ставят им памятники.
9
American / адказаць
22.09.2018 / 07:42
Насмешила тетка . Америка никогда не выступала гарантом никому . В Америке в самой большие проблемы с культурным наследием и сохранением  идеинтичности страны которая превращается в подобие латиноамериканского сообщества  . Именно поэтому американцы выбрали националиста Трампа , а не глобалиста Клинтон .  И прошлому и следующему президенту Беларусь будет по барабану пока сами жители не возьмутся строить свой беларуский дом , а не прижиматься к убогому расейскому мирку . На самом деле союзников нет ни у одной страны мира . Есть партнеры , не более того . Ее мнение лишнее подтверждение тому что писатели и журналисты не способны реально оценивать обстановку и принимать грамотные решения . 
12
American / адказаць
22.09.2018 / 07:50
ЕС никогда не будет гарантией независимости РБ . Пример  Украины ничему не учит ? У европейцев свои проблемы к которым добавился мигрантский кризис . "Сказки" писать это не решать глобальные проблемы . Я бы ее даже советником по культуре не взял . Ибо общие слова и никакое конкретики . 
Паглядзіце на Польшчу ў камуністычныя часы і цяпер, з выняткам апошніх двух гадоў, калі правыя ў Польшчы ўзялі рэванш.
https://nn.by/?c=ar&i=216371

какой реванш взяли правые ?  о чем это она ? правые это ответ населения на глобализацию  , на ликвидацию национальных государств  и границ . силой загонять людей в подобие советской системы где якобы дружба между народами и нет национальных особенностей . такое с Польшей пока не проходит . 
12
Мiхалiнка / адказаць
22.09.2018 / 08:20
Беларусь у НАТО!
10
Мікола / адказаць
22.09.2018 / 08:25
Пачытаў пра Мінск са слоў Эплбаўм "душыўся у тлуме,брудзе,паху нямытых цел ..." і больш чытаць не захацелася ..Хаця магчыма яна спутала з Бабруйскам пра які казаў у свой час адзін дзяржаўны дзеяч ..У Мінску у 90-ыя гады быў і не раз і не бачыў каб горад тануў у брудзе (чэргі былі паўсюдна аднак людзі мыліся , з вадой пытанняў не ўзнікала ) У Бабруйску не быў у тыя часы таму спрачацца не буду .
6
Зацінка / адказаць
22.09.2018 / 08:32
Усе мы памятаем, чым скончыліся гарантыі Абамы: Крымам і Данбасам. І яна пасля гэтага, як папугай, кажа тое, што левакам загадана казаць пра Трампа. Менавіта пры трампе Украіна атрымала рэальную зброю, пры Абаме ўсяляк ухіляліся яе даваць. Таксама гэтыя мантры пра правых указваюць на поўнае неразуменне стану рэчаў. Левакі ўвогуле не здатныя на нармальную аналітыку. Пуставатая лявачка. 
14
партызан / адказаць
22.09.2018 / 08:38
 Выдатна! Усё выкладзена слушна. А што тычыття нязгодных, то любую фразу кожны растягне па сваім светаўяўленні.
12
Зiма / адказаць
22.09.2018 / 08:40
Дык гэта Эплбум сама са зменлiвай i невызеначанай iдэнтычнасьцю i такой жа нацыянальнасьцю. Разважае пра нас як пра прусакоу й не саромiцца. Настаунiца знайшлась.
4
Опт / адказаць
22.09.2018 / 09:08
Это все уже поняли, кроме самих белорусов.
4
Джон Жарптушкін / адказаць
22.09.2018 / 09:16
Ганна Яблынева, так?
8
Ровно 3,414213, не более / адказаць
22.09.2018 / 09:29
Когда уже беларусы начнут прислушиваться к умным людям, а не к своим председателям колхозов и совхозов, не к газетам Правда" и тилевизерам, не к пропагандонам совковым и к заезжим агитаторам старшего брата? 

Проблема беларусов во все века - самоиндефикация, самосознание и поголовня инфантильность.

Если во всём мире национализм является идеологией, то в Беларуси - это пугалка, дразнилка, стереотип совка, о которой почти никто не имеет понятия - но все всё знают.
Даже по предыдущим комментам здесь выявляется невежество в этом вопросе, что и неудивительно. 
Банально не  отличать национализм от шовинизма с ксенофобией, что сейчас и происходит в Беларуси - это для XXI века как-то уже и неприлично.

Если по определению национализм невозможен в метрополилии империи (например, в России), то почему беларусы ведут себя так удивительно - они что, имперская нация!?
Ну, если вы не националисты ни разу (ни боже ж мой!) - то кто же вы, расскажите!?
Или вы - никто!?

Нужно менять мозги, заниматься политическим образованием (только не от адептов России!), начинать массово "влазить" в политику и плотно ею заниматься каждому и ОПРЕДЕЛЯТЬСЯ кто вы есть в современном мире - только тогда могут начаться сдвиги в этой глухой ситуации. 

Никакие новомодные исторические фантазмы и фейки, никакие вожди и лидеры, никакие другие костыли не помогут ждунам, не сползающим с диванов.

Только - определяться и самоидентифицироваться, заниматься всей реальной политикой (от выборов и до улиц), изучать чужой опыт (это очень важно), учиться самим и т.д. - всё это давно уже известно, нужно только поднять свои центры тяжести и взять ответственность за своё будущее в свои руки. 

Вот прочитал свой последний абзац и мне самому смешно стало - по отношению к Беларуси. Тут много можно писать, но - бессмысленно, IMXO.

А можно и дальше продолжать есть сырую картошку. 
Удачи!
36
Youth Dem / адказаць
22.09.2018 / 09:35
А на мой взгляд миру вообще не нужен ни патриотизм ни национализм ни какой-либо иной коллективизм, такой например как феминизм, ЛГБТ, или любая религия, Именно из-за коллективизма происходят войны в мире, именно из-за него продолжает литься кровь, ибо каждая из сторон считает что они правы и воюют за правду.
15
Все в современном мире более конкретно и прозрачно. / адказаць
22.09.2018 / 09:56
У истории не бывает тупиков, она все время движется и развивается, Тупик в Беларуси у иделогов и пропагандистов с историками и филологами, потому что образованные цивилизованные люди про деньги и собственность,  а не про бантики и мову. Общественные формации определяются тем. у кого собственность, блага, деньги и почему. В Беларуси есть граждане-собственники, что юридический факт, и только они должны получать прибыль от своей собственности, это капитализм. Только у нас собственность коллективная и сами собственники на своей же собственности и работают, в чем особенность Беларуси. которая появилась в ходе исторического развития. Не о мовах и бантиках речь, за это наказывать нужно, речь про собственность. деньги и что получать их можно только за общественно полезный труд. а не за вредительство гражданам-собственникам. Уничтожать инженеров оборонной промышленности из-за мовы - это преступление. Это хотят делать филологи и историки. которые не хотят учить детей в школе. а хотят воевать с инженерами и грабить граждан-собственников. 
4
Jott / адказаць
22.09.2018 / 10:06
«... Паколькі ў беларусаў не было дзяржавы, то не было і лідэраў. Ня маючы шляхты, яны ніколі не нарадзілі кіраўнікоў паўстаньняў, такіх як украінскія казакі. Ня маючы ані каралёў, ані правадыроў, мелі за сабою гісторыю акупацыі. Яны ніколі не каштаввалі незалежнасьці, і нават, горш за гэта, да пачатку XX стагодзьдзя яны не спрабавалі, адрозна ад украінцаў, яе здабыць» - цытата з кнігі» Беларусам как и Эпблбаум надо сначала выучить настоящую беларускую историю - историю полоцкого княжества, ВКЛ и БНР, БССР! Тогда найдутся и наши князья-короли, шляхта и так далее! Вот из этого надо и строить беларуский национализм основанный на нашей настоящей, истории, на литвинизме! А все остальное мы проходили, оно ни к чему не ведёт.
1
Сярожа / адказаць
22.09.2018 / 10:30
Масква разумее паняцце "нацыяналізм" зусім інакш, чым нармальныя краіны. Патрыятызм і нацыяналізм амаль сінонімы. Дбаць пра мову і цурацца нацыяналізму - абсурд.

Дзіўна што Эплбаўм не падабаецца Трамп. Мне здаецца што ён нармальны нацыяналіст. Эліта ў любой краіне мусіць быць нацыянальная, інакш гэта псеўдаэліта ці сацыяльныя паразіты.
3
Ігарок / адказаць
22.09.2018 / 10:39
Youth Dem, по вашему сценарию это будут уже не люди, а зомби или роботы. Представьте себе человека без патриотизма/национализма/религии и тд. на выходе получается марионетка, не способная самостоятельно существовать, без повадыря 
0
ПросТы... / адказаць
22.09.2018 / 10:40
Гарант, маёй незалежнасьціі - маі магчымасці )
гарант незалежнасьці, любой,   краіны 
- наяўнасьць людзей, жадаючых сваёй краіне... усяго харошага )
...
- пытаньне толькі ў якасьці нашага мысленьня )
...
калі адзін кажа  якасьць - я кость ) як чалавек,
то - другі кажа  качество - какчество.. как человек ))
...
першыя - другім, як сталые і дарослые - малым і недарослым,
толькі, як да родных,  і - будучага свайго роду )
іншае - не чапай ))
...

1
Аномия / адказаць
22.09.2018 / 10:41
Странно, что некоторые боятся этого слова.
8
Хыдлер / адказаць
22.09.2018 / 10:41
Беларусь павінна быць беларускай і для беларусаў.
3
хамса / адказаць
22.09.2018 / 10:46
«Не чакаць распаду Расеі, а будаваць прывабную ідэнтычнасьць»
вось жа разумная жанчына.. гэта пазіцыя моцнага
16
Хыдлер / адказаць
22.09.2018 / 10:52
Таксама трэба казаць, што будучыня зараз за ультралібералізмам, які абядноўвае трохі і нацыяналізм, і фашызм на капіталістычнай глебе эканамічных зносін. Адзіны вораг ультралібералізму - камуністычная ідэялогія, якая нам хлусіць пра мірнае жыцце і будаўніцтва. Насэмрач, пакуль не зруйнуем усе савецкае (у ты ліку помнікі) , то не бываць нацыянальнай дзяржаве.
10
Хм. / адказаць
22.09.2018 / 10:55
Няма пачуцця идэнтычнасци, а можа гэта и добра, куды вецер туды и мы. Продки нашы неяк выжыли без гэтага пачуцця. А можа у беларусау асабистая мисия на планеце Зямля, любым шляхам выжыць.
2
микола / адказаць
22.09.2018 / 11:09
Патриот, Юрый, Убийц  достали  в  кремле  и  переслали  их  в  Украину,  и  именно  в  кремле  возродили  и  внедрили  в  России  националсоциализм  в  самом  натуральном  виде.
8
микола / адказаць
22.09.2018 / 11:12
Вроде  Лев  Толстой  сказал  что  патриотизм  мерзкое  качество  насаждаемое  диктаторскими  режимами  вроде  кремля,  сталина,  гитлера.  Национализм  как  раз  и  есть  любовь  к  Родине.
0
несастыкоука / адказаць
22.09.2018 / 11:17
'' Празед уцякау ад рэкруцтва у Амэрыку i адкрыу краму у Нью-Ёрку ''- дык мабыць ён, усё ж такi, габрэй з Беларусi ?
39
Васіль Шэлехаў / адказаць
22.09.2018 / 11:24
Нацыяналізм — тупік і дзіцячая хвароба.
14
Folusz-Grodno / адказаць
22.09.2018 / 11:50
Хыдлер, Какая недальновидная у Вас точка зрения,товарищ "ляцьвин",не знаете реалий современной жизни.А как же быть с городом Гродно,например,где белорусов только половина?
11
Folusz-Grodno / адказаць
22.09.2018 / 11:53
Хыдлер, А минское метро,все фабрики и заводы,построенные в годы БССР,тоже будете "руйнаваць"?Вы в своем уме?
2
Youth Dem / адказаць
22.09.2018 / 11:54
Ігарок, в этом то все и дело, что поводырь зачастую эгоист, стремящийся получить личные блага, для которого все коллективные виды идеологий лишь способ собрать вокруг себя людей. Быть индивидуалистом - не значит не любить родину или людей, или не уважать историю. Быть индивидуалистом - значит превозносить личность над обществом. Ты в первую очередь не беларус/гей/мусульманин/женщина/ и т.д., а человек, ты личность. Но если ты коллективную идеологию ставишь выше своей личности, то ты марионетка, потому что: «ты же патриот, тебе НАДО защищать родину» например) Да и вообще, я увидел в вашем сообщение противоречие на лицо, как можно быть марионеткой без поводыря?! Каждый человек сам себе поводырь, и все его действия в полной степени зависят от его осознанности
Каб пакінуць каментар, калі ласка, актывуйце JavaScript у наладах свайго браўзера