Знайсці
05.01.2018 / 12:3165РусŁacБел

Мінская міліцыя: Амаль у кожнай школе крадуць прадукты са сталовай

Кожную раніцу, адпраўляючы дзяцей у школу, мы спадзяемся, што яны не застануцца там галоднымі. Бо бацькі спраўна пераводзяць грошы на рахункі камбінатаў школьнага харчавання! Аднак далёка не ўсе набытыя за наш кошт прадукты даходзяць да дзіцячых талерак. Праблема даўняя, погляды на яе прычыны выказваліся розныя, але з крымінальнай пункту гледжання сітуацыя выглядае асабліва трывожнай.

Нядаўна менская міліцыя правяла праверку ўсіх камбінатаў харчавання, і супрацоўнікі ўпраўлення па барацьбе з эканамічнай злачыннасцю прыйшлі да адназначнай высновы: старую сістэму трэба мяняць, інакш, мабыць, праблему не вырашыць, тлумачыць sb.by.

Вось толькі некаторыя прыклады. Адразу шэсць супрацоўнікаў мінскай гімназіі №10 папаліся на месцы злачынства. У пакетах і торбах, як падлічылі ва УБЭЗ, работнікі сталовай спрабавалі вынесці алей, хлеб і мяса на суму 100 рублёў. Начальнік упраўлення па барацьбе з эканамічнымі злачынствамі ГУУС Мінгарвыканкама Андрэй Сачкоў распавядае пра наступствы: «У дачыненні да іх былі вынесеныя пастановы аб накладанні адміністрацыйнага спагнання ў выглядзе штрафу ў памеры 10 базавых велічынь. Штраф яны аплацілі ў той жа дзень».

Дакладна такіх ж несуноў выяўлялі і ў школах іншых раёнаў. Работнікі выносілі ўсё — ад мяса да макароны. Падобная сітуацыя, дарэчы, у дзіцячых садках і лячэбных установах. Паказальная гісторыя з крадзяжом прадуктаў загадчыцы вытворчасці ўнітарнага прадпрыемства «Вітамін» — арганізацыі, якая адказвала за харчаванне ва ўсіх мінскіх лячэбных установах. Там за пару гадоў, кажа Сачкоў, сума выкрадзенага дасягнула некалькіх тысяч рублёў.

У канцы лістапада падчас рэйду ў сярэднюю школу №181 высветлілася, што загадчыца вытворчасці спрабавала выкрасці 60 курыных яек, каўбасу, гародніну, выпечку на суму каля 40 рублёў. Пагадзіцеся, нядрэнны «дзённы» паёк… У дачыненні да загадчыцы складзены пратакол аб адміністрацыйным правапарушэнні. Падобных прыкладаў дзясяткі. І ўяўляеце, пра якую выніковую суму ідзе гаворка!

Таму Андрэй Сачкоў робіць акцэнт менавіта на маштабе праблемы. Абкрадваць дзяцей — апошняя справа. А сёння, упэўненыя ва УБЭЗ, у школах адбываецца менавіта гэта. І калі ў савецкія часы кухары маглі схітраваць і, змяніўшы рэцэптуру, зэканоміць трохі алею, то сёння размова ідзе пра банальнае недадаванне пажыўных элементаў у дзіцячую талерку. Сачкоў здзіўляецца, як можна нажывацца на здароўі дзяцей: «Нядаўна медыкі канстатавалі: да 14 гадоў у паловы падлеткаў ёсць праблемы са страўнікам. Ці гэта не пытанні нацыянальнай бяспекі?»

У супрацоўнікаў УБЭЗ часам складаецца такое ўражанне, што прысваенне прадуктаў, прызначаных для дзяцей, становіцца ледзь не нормай. «Ёсць адчуванне, што ў іх скрадзенае падзелена загадзя: адзін выносіць мяса, другі хлеб, трэці крупы, чацвёрты алей. Але бывалі і выпадкі, калі выносілі зборныя наборы, як з паходу ў краму».

Апагеем можна назваць такі выпадак. Літаральна два месяцы таму супрацоўнікі ўпраўлення па барацьбе з эканамічнымі злачынствамі пабывалі ва ўсіх камбінатах школьнага харчавання Мінска з прафілактычнымі гутаркамі пра тое, якая адказнасць пагражае за крадзеж прадуктаў і праявы карупцыі. Пасля гэтых сустрэч кожнага работніка камбіната замацавалі за адной са сталовых і паставілі задачу: правяраць працу супрацоўнікаў грамадскага харчавання. Бухгалтар камбіната школьнага харчавання Партызанскага раёна, як і было дамоўлена, прыйшла з праверкай у адну са школ. Усплылі недахопы. У адказ загадчыца сталовай прапанавала здзелку: бухгалтар хавае інфармацыю аб парушэннях, а сталовая дзякуе ёй прадуктамі. З пакетамі ў руках абедзве дамы выйшлі са школы. Там падчас пазапланавай праверкі іх сустрэлі супрацоўнікі УБЭЗ. У дачыненні да бухгалтара распачалі крымінальную справу па артыкуле «Прыняцце незаконнай узнагароды». Сачкоў каментуе: «Нашы праверкі не паказваюць, што надышло аздараўленне сітуацыі і работнікі школьных сталовых перасталі красці. Сталі з'яўляцца новыя схемы вынасу, а іншыя несуны, бачачы, што ідзе праверка, проста на час прыціхлі». Больш за тое, высветліўся наступны факт: многія кухары крадзеныя прадукты перапрадаюць знаёмым і суседзям. Проста таму, што ў сваім халадзільніку тавар проста не змяшчаецца…

На маё пытанне, што ж рабіць, Андрэй Сачкоў, акрамя мер, прапісаных у Адміністрацыйным і Крымінальным кодэксах, называе і такую:

«Трэба браць у прыклад іншыя краіны, дзе арганізаваны своеасаблівыя міні-заводы па вытворчасці харчавання. Там адразу пакуюць ежу ў аднаразовую ўпакоўку. На кожнай упакоўцы дакладна распісаны вага і склад порцыі».

Дарэчы, нядаўна «СБ» распавядала пра тое, што ў школьных сталовых Мінска ўводзіцца відэаназіранне як сродак стрымання крадзяжу. Гэтая разумная мера, вядома ж, можа значна знізіць маштабы крадзяжоў. Хоць цалкам наўрад ці вырашыць праблему: тут, мабыць, патрэбен комплексны перагляд усёй мадэлі арганізацыі харчавання ў школах.

Клас
0
Панылы сорам
0
Ха-ха
0
Ого
0
Сумна
0
Абуральна
0
Каб пакінуць каментар, калі ласка, актывуйце JavaScript у наладах свайго браўзера
Каб скарыстацца календаром, калі ласка, актывуйце JavaScript у наладах свайго браўзера
сакавіккрасавікмай
ПНАЎСРЧЦПТСБНД
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930